15 Mayıs 2012 Salı


ELALEM NEDER ?
Kabullenmek ve kabullendirmek.
Hepimiz beklentilerimizin kölesiyiz. Karşımızdakinin görüşüne saygı duymak, onu dinlemek ve empati kurmak yerine kendimizin düşüncelerini zorlarız onlara.
Bir çok kişiye kendi hayatları ile ilgili farklı sorular sordum. Aldığım cevaplarda kendileri ile ilgili bir karar göremedim. Onların cevaplarında annesinin babasının düşüncelerini kabullenmiş olduğunu gördüm.
Peki alacağımız karara saygı göstermesi ve desteklemesi gereken, kısacası kabullenmesi gereken onlarken bizim üzerimizdeki kabullendirme çabası ne kadar doğrudur? ‘’Benim oğlum öğretmen olacak ‘’ “Benim kızım doktor olacak”  gibi telkinler ile onların vereceği zararı kabullenmek, onların bize yaptığı saygısızlığa saygı göstermek değimlidir?
Tamam onlar ailemizde, ya ailemiz dışındaki çevremize ne demeli. Mesela “sen şöyle olmalısın böyle davranmalısın buna bakmalısın şuna bakmamalısın” gibi telkinler insanların kişilik ve karakterlerine saldırı olabilir.
Nasıl mı? Söyle anlatayım.
 Karakteristik ve kişilik olarak hareketli, lider ruhlu, canlı birine yapacağınız telkinler ölçülü olmalıdır. Aksi taktir de kişilik oturması değişsede karakter (mizaç)değişmez.Bu durumda davranışlarımız ve karakteristik özelliklerimiz arasında çatışma oluşur. Ki   bu ruhi olarak kişilik bozukluklarına, hatta psikolojik problemlere sebebiyet verebilir . Sosyal olarak ise toplumda yer bulamama, içe kapanıklılık, ifadede ve toplum ilişkilerinde güçlük çekmek gibi problemler meydana getirebilir.
 Aslında işin en vahim olan kısmı ise bundan sonraki süreçtir ki kişilikten ve karakteristik özelliklere doymayan bireydeki çırpınmalar ve çevresindekilere zarar verme eğilimler doğar.
Peki çözüm ?
Öncelikle su iyi bilinmelidir, karakteristik özellikler değişmez ve  kişilik belli bir evrenden sonra oluşmaz. Sadece kontrol altında alınabilir ve kabullendirmek yerine duruma vakıf olarak yardımcı olunabilir. Yani bir şeyi kabullendirmek yerine, o konuda kendi isteklerine saygılı olarak yön ve görüş sunarak çözüm sağlamak her birey için daha verimli olacaktır.
Saygılarımla…
15.05.2012