4 Mart 2012 Pazar

DÜŞÜNCE

KÜLTÜR ve DİN
İlk insanın yaradılışından günümüze kadar süregelen zamanda farklı yaşam tarzları ve sosyal çevrelerin zıtlıları kültür, örf ve adetler oluşmuştur. Kültürün  şekillenmesindeki en önemlisi  dindir (İnanç).
Peki Din ve Kültürün ideolojik açıdan çarpıştığı yerler, nedenler ve sonucunu değerlendirirsek.
Yani inandığımıza göre mi, yaşıyoruz? Yoksa yaşadığımıza göre mi inanıyoruz?
Önce din ve kültürü bilimsel tanıyalım.
DİN :İnsanın, kaderine bağlı gördüğü üstün bir güç veya ilkeye inancı, bu inancın sonucu olan ve bir yaşama kuralı yaratabilecek zihni ve ahlaki tutum.
KÜLTÜR :Bir ulus ve topluluğunun tarih boyunca geçirdiği yaşantılar sonucunda maddi ve manevi birikim demektir. (Toplum içi yaşam biçimi).
Kültür;  dili, dini, sosyal yaşantıyı, bilgiyi, görgü kurallarını,manevi değerlerini içine alır. Kültür, insanların tarihi ve toplumsal süreci içerisinde meydana getirdikleri ve sonra kendilerinden sonraki insanlara aktardıkları maddi ve manevi öğelerdir. Kültür öğeleri zamana ve şartlara göre gelişir ve değişiklik gösterebilir.
Dinin toplum ve hayatındaki özellikle yapıcı ve birleştirici işlevi kültürel açıdan önemlidir.
Bu bağlamda, toplumsal yapıdaki hızlı değişme sürecinde öz  değerleri koruyarak birlik ve beraberliğin sağlanmasında dinin etkisi büyük olmuştur. Kültürel yapılanmada din öne çıkmıştır.
Fakat bu süreç sektelere uğramış, toplumda kültürel açıdan ayrımlar olmuştur. Kimisi inancı doğrultusunda tutucu, kimisi bidat ve hurafeler ile bağnazca kültürleri  sahiplenmiştir. Kimisi ise inançlarındaki zafiyetten dolayı farklı arayışlara gitmişlerdir.
% 99’u Müslüman olan Türkiye’mizde Kültürel açıdan dinin öne çıktığını görüyoruz. Millet olarak onca yaşananlara rağmen, kültürümüzdeki dini motifleri törpülense de İslam’ın yeri çok büyüktür. 
Tabi bu kültürel farklılık kültürel açıdan zenginlik getirmenin yanında boşluk ve farklı arayışlara götürmektedir. Ki burada kültürümüze sahip olamamanın ezikliği tarihteki yerini almış olur.
Din üzerinde fazla durmamamın sebebi,  kültürümüzü araştırmak ve onun farklılıklarını göz önüne alarak dini de anlayacağımızı düşündüğümdendir.
Sizi “Ne kültürümüzü yabancılaştıralım, Nede kültürümüze yabancı kalalım.”  ilkesinde olmaya davet ediyorum.
Saygılarımla                                                                                                          04.02.2012

    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder